2010. november 14., vasárnap

Szeretet

A szeretet 10 Parancsolata

1. Folyamatos, állandó gondoskodást kell adnunk. Ez éppen olyan fontos a szellemi egészséghez, mint amilyen elengedhetetlen az élelem a test számára.

2. Adj nagylelkűen gyermekeidnek idődből és megértésedből. Játssz velük, olvass nekik többet, mint amennyit az átlagos megszokott családban szoktak!

3. Gondoskodj állandóan újabb és újabb tapasztalatokról és fürdesd a gyermekedet születésétől kezdve a nyelv változatos fordulataiban! Ezek gazdagítják a gondolkodás fejlődését is.

4. Biztasd, hogy sokféle módon játsszék egyedül és más gyermekekkel is, kutasson, fedezzen fel, alkosson, utánozzon.

5. Többször, és többet dicsérd az erőfeszítését, mit teljesítményét!

6. Egyre fokozódó mértékben kívánj gyermekedtől felelősségtudatot. Teremtsd meg az olyan körülményeket, hogy a feladatok teljesítéséhez minden erejét össze keljen szednie, összes képességeit latba kelljen vetnie.

7. Emlékezz rá, hogy minden gyermek sajátos tulajdonságokkal rendelkező egyszeri egyed. Így az, ami kedvező az egyiknek, nem biztos, hogy jó a másiknak.

8. Műveld magad annyira, hogy észrevehesd gyermekedben a temperamentumának és korának megfelelő vonásokat, és az azoktól eltérő jelenségeket.

9. Sose fenyegesd gyermekedet azzal, hogy egyszer csak „leállsz” a feléje irányuló szereteteddel, vagy azzal, hogy túl adsz rajta! Elítélheted viselkedését, de sohase éreztesd vele azt, hogy Őt ítéled el!

10. NE VÁRJ HÁLÁT! Gyermeked nem kérte, hogy megszülethessék, ez a te akaratod volt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése