2010. november 22., hétfő

Abortusz menete

Hogyan történik a terhesség megszakítás:

A terhesség megszakítás Magyarországon ma műtéti úton történik. A műtét lényege a méhnyak kitágítása és a méh üregének kiürítése.

A 12. hétig minden terhesség megszakítás általános érzéstelenítéssel történik, esetleg helyi érzéstelenítéssel kombinálva.

a) 1. lépés: A méhnyak tágítása

Azoknál, akik már szültek, műszerrel
- 4-12 mm átmérőjű 0,5 mm-enként vastagodó fémpálca sorozattal, amikor az egyre vastagabb pálcákat helyezik fel a méhnyakba, és így tágítják.

Azoknál, akik még nem szültek, vagy császármetszésük volt
- kémiai anyagból vagy tengeri növények kiszáradt rostjaiból gyártott pálcát (ún. lamináriát) helyeznek fel, amely nedvesség hatására megduzzad, ez 6-8 óra alatt kitágítja a méhnyakat;
- gyógyszerrel, melyet a méhnyak csatornájába vagy a hüvelyboltozatba helyeznek, ami 4-5 óra alatt fellazítja a méhnyakat.

b) 2. lépés: A méh üregének kiürítése

Vákuumszívásos módszerrel
(Magyarországon ez a leggyakoribb beavatkozás.) Egy kb. 6-14 mm (a terhesség nagyságától függően) átmérőjű csövet vezetnek a méhnyakba, és egy elektromos szívógép segítségével kiszívják a méh tartalmát, majd egy speciális („küret”) kanállal ellenőrzik, hogy minden magzati szövetet eltávolítottak. Szívó nélkül, előbb egy fogóeszközzel, kiveszik a nagyobb magzati részeket.

Gyógyszeres eljárással
Gyógyszeres vagy lamináriás méhnyak tágítás után infúzióval a méh, szüléshez hasonló, összehúzódását váltják ki, ezáltal megszületik a nem életképes magzat. Mivel ez hosszú ideig is eltarthat, fájdalomcsillapításra is szükség lehet. (Feltétlenül kérni kell!)

Mellékhatása: az egész szervezetre megterhelő, ezért csak nagyon indokolt esetben hajtják végre.

A terhesség megszakítás kockázatai:

A terhesség megszakítás, a legbiztonságosabb és legkörültekintőbb odafigyelés mellett is, veszélyeket rejthet.
Ilyenek:
a) Korai szövődmények
pl. kóros vérzés, a méh falának sérülése, esetleg átfúródása. Elállíthatatlan vérzés esetén - nagyon ritkán - a méh eltávolítására is szükség lehet.
b) Késői szövődmények
A magzat részeinek visszamaradása, gyulladás, esetleg meddőség.
(Megjegyzés: Minél előrehaladottabb egy terhesség, a terhesség megszakításnak, illetve a különféle szövődmények jelentkezésének annál nagyobb a kockázata.

Fontos! Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha az abortusz után láz, bő, darabos vérzés, vagy tartós, több napig tartó alhasi fájdalom lép fel!

Mennyibe kerül az abortusz?

Aki nem jogosult semmilyen szociális kedvezményre, az 2004-ben 20.433.- Ft-ot köteles fizetni (az összeg az év során még változhat).

6.130.- Ft-ot kell annak fizetnie, aki a felsorolt ellátások valamelyikében részesül:
munkanélküliek jövedelempótló támogatás, munkanélküli járadék, ápolási díj, sorkatonai családi segély, rendszeres gyermekvédelmi támogatás, aki hat hónapon belül visszamenőleg rendszeres szociális vagy átmeneti segélyben részesül.

10.217.- Ft-ot kell annak fizetnie, aki a felsorolt ellátások valamelyikében részesül:
gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, átmeneti járadék, rendszeres szociális járadék, egészségkárosodási járadék, rokkantsági járadék, rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj.

Ingyenes annak, aki a felsorolt ellátások valamelyikében részesül:
rendszeres szociális segély, fogyatékossági támogatás, vakok személyi járadéka, magasabb összegű családi pótlék, illetve aki szociális intézményben lakik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése