Meguntam, hogy vagy drága a szaloncukor vagy cukorszirup ízű.Minden évben ez a 2 lehetőség...Ezért idén, hogy a kisfiam majdnem 2 éves, arra gondoltam, készítek házilag. Kíváncsi vagyok, milyen lesz (-:
Reform, cukormentes, kókuszos-mogyorós/mandulás szaloncukor
Forrás: AntalVali.com - Egészséges szaloncukor házilag - cukor nélkül
Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mogyoró vagy mandula
10 dkg kókuszreszelék
2 bio citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz
Elkészítés:
Öntsük le a mazsolát forró vízzel, majd hagyjuk 5 percig állni. Ezután öntsük le róla a vizet, és a mogyoróval vagy mandulával, a kókuszreszelékkel, a citromhéjjal és a fahéjjal együtt turmixoljuk össze.
Ha szükséges, tegyünk hozzá mézet, hogy még jobban összeálljon a massza.
Ezután nincs más hátra, mint formázni és csomagolni, de ha szeretnénk, készíthetünk rá mázat is 15 dkg felolvasztott pálmazsírból vagy bio margarinból, 5 dkg karob porból és néhány csepp steviából. (Ha kap mázat is a szaloncukor, akkor csomagolás előtt hagyjuk egy picit hűtőben dermedni.)
Cukormentes, rumos-diós szaloncukor
Forrás: AntalVali.com - Egészséges szaloncukor házilag - cukor nélkül
Hozzávalók:
50 dkg dió megpirítva, és finomra őrölve
2 citrom reszelt héja
4 evőkanál rum
1 narancs reszelt héja
1 narancs leve
1 citrom leve
5 ek. cukor- és tartósítószer-mentes házi baracklekvár
édesítéshez és állagjavításhoz méz
150g 80% kakaó tartalmú csokoládé
Elkészítés:
Pirítsuk meg, és őröljük finomra a diót, majd gyúrjuk össze a hozzávalókkal. Formázzunk belőle szaloncukrokat, és tegyük őket egy tepsire vagy tálcára.
Törjük össze a csokit, keverjük össze 5 evőkanál olajjal és egy kiskanál vajjal, és olvasszuk meg. Az olvasztott csokit kiskanállal csurgassuk a szaloncukrokra, majd, ha megdermedt a tetejük, fogjuk meg őket, és a talpukat is mártsuk csokiba.
Szaloncukor házilag
Forrás: HarmoNet - Szaloncukor házilag
Hozzávalók:
1/2 kg cukor
1/2 kg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg öregre vágott dió esetleg mogyoróval keverve
15 dkg vaj
fél dl rum (vagy rum aroma)
Elkészítés:
Tegyük fel a cukrot 1,5 dl vízzel főni, és forraljuk 3 percig. Adjuk hozzá a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat. Mikor elkezd sűrűsödni, öntsük kivajazott tepsibe. Hagyjuk 2 napig száradni, majd vágjuk kockákra, és csomagoljuk.
Szaloncukor házilag
Forrás: Dolce vita - Szaloncukor házilag
Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
10 dkg étcsokoládé (minimum 60%-os)
5 dkg vaj
10 dkg nagyon apróra vágott mazsola
20 dkg darált dió
10 dkg darált keksz
1 narancs héja
Elkészítés:
Forraljuk a cukrot a vízzel kb. 10 percig. Akkor jó ha kicsepegtetve már nem terül el. Hűtsük kicsit meg, ekkor kezd kifehéredni, időnként keverjünk rajta egyet. Mikor már jó sűrű, keverjük hozzá a csokit és a vajat.
Hagyjuk száradni - akár egy napig, öntsük hozzá a diót, a mazsolát, a kekszet, a narancshéjat, és gyúrjuk össze. Formázzunk szaloncukrokat, majd hempergessük meg őket kakaóban, és csomagoljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése