2010. november 9., kedd

Dúla

 Ezzel kapcsolatosan most heves viták dúlnak országszerte.
Geréb Ágnes előzetes letartóztatásban van:ez szégyen-gyalázat.
Remélem, mielőbb törvény születik a szülés megválasztásának szabadságáról.

Ki a dúla?

A dúla a szülés körül segítő asszony, pontosabban a szülés előtt (várandósságnál), szülés közben (vajúdás+szülés) és akár a szülés után is (pl. gyermekágyi időszakban).

Régebben az volt a normális, ha a szülő nőnek tapasztaltabb, már szült nőtársai segítettek a fájdalmak enyhítésében pl. masszírozással, elmesélték neki ösztönzően tapasztalataikat, hogy ne féljen attól, ami következik és tudja, mi következik, illetve bíztassák, erőt öntsenek belé, amikor az szükséges.

Mit csinál és mit nem a dúla?

A dúla nem orvosi feladatokat lát el, nem vizsgál műszerekkel, nem helyettesíti az orvost, nem dönt sem a szülész sem a vajúdó helyett, stb...ezzel együtt viszont mélyreható tudása van, míg az orvosnak jobbára tudományos.

A biztonságos szüléshez mindkettejük szerepe kulcsfontosságú, a dúla testi, lelki segítséget nyújt, beszélget, tájékoztat és még sok egyebet tesz, az orvos, szülész, nőgyógyász, szülésznő pedig (jó esetben) azért fontos, hogy ha komplikáció van, azonnal közbe léphessen, illetve folyamatosan figyelje, minden rendben halad-e.

A dúla feladatai, szüléssel kapcsolatos felfogása:

-tisztában van a szülés folyamatával és az élmény rendkívüli fontosságával
-maximálisan ráhangolódik az anyuka érzelmi szükségleteire és végig segíti őt és párját kényelem és komfort szempontjából is
(műszak váltás nélkül)
-segít a szülési terv elkészítésében és minél teljesebb megvalósításában
-informálja a szülő nőt döntése meghozatalához, de nem befolyásolja vagy dönt helyette
-összehangolja a kórházi személyzet és a vajúdó+partnere kommunikációját
-kiegészíti a kórházi gondoskodást

Miért teszi mindezt?

A várandós, a szülő és frissen szült (gyermekágyas) nők szomjazzák az érzelmi támaszt és a mai erősen túlterhelt kórházi személyzet ezt legnagyobb igyekezete ellenére sem tudja kielégíteni (létszámhiány, műszakváltás is az okok közé sorolható).

Az apás szüléseknél az anyuka párjától várná az érzelmi támaszt, de az apukák gyakran tanácstalannak és tehetetlennek érzik magukat ebben az új feladatban, az idegen kórházi közegben és mivel ők is erősen érintettek a kisbabájuk születésében, maguk is támaszra szorulnak.


Mitől lesz gyorsabb, könnyebb és természetesebb a szülés?

A dúlák képzett laikusok, nem egészségügyi feladatot látnak el, hanem segítő foglalkozásúként érzelmi, pszichológiai támaszt nyújtanak. Kiterjedt kutatások bizonyítják, hogy a dúla jelenlétében zajló szüléskor a szülés körüli komplikációk, beavatkozások szükségessége jelentősen csökken, jobban megy a szoptatás, és az anyák elégedettebbek a saját szülésükkel .A szinte hihetetlen eredmények egyedül a folyamatos érzelmi támaszt nyújtó asszonytársi segítőknek köszönhetők.

Mi az, hogy végzett dúla?

A MODULE (Magyarországi Dúlák Egyesülete) dúlája csak az lehet, aki elvégezte az egyesület alapképző tanfolyamát, valamint aláírásával az egyesület alapszabályának, szervezeti és működési szabályzatának rendelkezéseit elfogadta.

Hogyan lehet dúlát választani?

Személyesen vagy dúla albumból.

Mit tehet a dúla?
Az egészségügy mai helyzetében (létszámhiány, túlterheltség) a kórházi személyzet sokszor legjobb szándéka ellenére sem tud személyre szabott és folyamatos jelenlétet, gondoskodást biztosítani a vajúdónak és párjának.

A dúla a vajúdás és a szülés ideje alatt végig, teljes figyelmével kíséri az anyát, érzékelve és követve minden olyan pillanatot, amikor támogatásra, bátorításra, megerősítésre, biztatásra van szüksége. A dúla segítő jelenléte a tapasztalatok alapján jelentősen csökkentheti az orvosi beavatkozások szükségességének gyakoriságát, mivel sokszor képes az anyát érzelmileg átsegíteni a szülés nehezebb pillanatain.

Az anya mellett a partner érzelmi támogatására is képes: tapasztalatával, nyugalmával erősítheti, bátoríthatja a párjáért aggódó apát, figyelhet az ő igényeire is. Ideális esetben már a várandósság korai időszakában felveszik a kapcsolatot a dúlával, így mire a szülésre kerül a sor, már nem idegenek egymás számára, pontosan tudják, mire számíthatnak.
Magyarországi Dúlák Egyesület
és
dula.lap.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése